Omgaan met geld

In de training ‘Omgaan met geld’ leert u hoe u meer overzicht krijgt in wat u uitgeeft en ontvangt. Geldproblemen komen vaker voor dan u denkt. Zowel bij horenden als doven en slechthorenden. De training zorgt ervoor dat u meer inzicht krijgt in uw geld. 

Aanmelden voor de training? Schrijf u in voor deze training door het aanmeldformulier in te vullen.

Kosten van deze training
Meestal betaalt de gemeente deze training. U heeft daarvoor wel een WMO-beschikking nodig. Misschien moet u zelf een deel betalen. Dat heet dan een ‘eigen bijdrage’. Hoeveel eigen bijdrage u moet betalen, is in elke gemeente anders. Onze medewerkers kunnen u hierbij helpen.

Waarom is deze training er?
Misschien gebeurt het u ook regelmatig: aan het einde van de maand weet u soms niet hoe u alles moet betalen. Er ligt nog een stapeltje rekeningen, maar uw geld is op. U weet niet wat u met de rekeningen moet doen.

Dus laat u ze maar liggen. En u hoopt dat uw wasmachine niet ineens kapot gaat. Want uw bankrekening staat al een tijdje rood.

In de training ‘Omgaan met geld’ leert u meer controle krijgen over uw geldproblemen. Door de training krijgt u overzicht in wat u ontvang en uitgeeft. Ook leert u hoe u uw inkomsten en uitgaven netjes kunt bijhouden. En u leert over geld lenen en sparen.

Overzicht
Goed omgaan met geld begint met weten welke inkomsten en uitgaven u heeft. In de training leert u die op een bepaalde manier op een rijtje te zetten.

Hoeveel geld heeft u aan het eind van de maand nog over? Als u weet wat uw inkomsten en uitgaven zijn, kunt u berekenen hoeveel geld u overhoudt.

Zo zijn er bijvoorbeeld ‘vaste lasten’: uitgaven aan huur, gas, licht en verzekeringen. Deze moet u elke maand betalen. En u heeft bijvoorbeeld vaste inkomsten: loon uit werk of een uitkering. Als u hier inzicht in krijgt, dan weet u hoeveel er overblijft voor eten, cadeautjes en kleding. En dan weet u hoeveel u kunt sparen.

Opzetten van een administratie
In de training oefent u ook met het bijhouden van uw administratie. U leert hoe u uw inkomsten en uitgaven bijhoudt. En hoe u uw rekeningen overzichtelijk kunt bewaren. Zodat u altijd kunt terugvinden wat u betaald heeft en wat nog niet. Zodat u nooit meer een boete ontvangt voor het te laten betalen van een rekening.

Sparen
Als u beter weet waar u hoeveel geld aan uitgeeft, kunt u misschien minder geld uitgeven aan sommige dingen. Zo houdt u meer geld over. Tijdens de training praat u met de andere deelnemers over hoe u geld kunt besparen.

Leningen
We praten tijdens de training ook over geld lenen. Soms heeft u in één keer veel geld nodig, bijvoorbeeld om een nieuwe televisie te kopen. Dan lijkt het handig om geld te lenen. Maar als u geld leent, dan moet u ook rente terugbetalen.

Als u elke maand geld te weinig heeft, is het dus niet verstandig om te lenen. Door de rente worden uw schulden elke maand groter. U kunt in plaats daarvan ook geld apart zetten, voor eenmalige of onverwachte uitgaven. Hoe u dat het beste doet, daarover praten we tijdens deze training.

Wie geeft de training? 
De training ‘Omgaan met geld’ wordt gegeven door GGMD. Bij GGMD werken deskundige medewerkers die begrijpen hoe het is om doof te zijn. Zij kennen de dovencultuur.

En zij kennen de gevolgen die uw doof zijn kan hebben voor uzelf en de mensen om u heen. De medewerkers van GGMD kunnen met u communiceren. Als u dat prettig vindt, is een schrijf- of gebarentolk bij de bijeenkomsten aanwezig.

Inschrijven en meer informatie
Aanmelden voor deze training doet u door ons aanmeldformulier in te vullen. Wilt u meer informatie? Bekijk onze contactgegevens.