Het zorgprestatiemodel (ZPM)

Nieuwe bekostiging vanaf 1 januari

Vanaf 1 januari 2022 gaat de manier waarop een behandeling wordt betaald veranderen. Dit noemen we het Zorgprestatiemodel (ZPM).

Wil je weten wat dit voor jou gaat betekent? Lees dan verder

 

Wat is het zorgprestatiemodel?

Vanaf 1 januari 2022 gaat de manier waarop een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (ggz)  wordt betaald landelijk veranderen. Dit heet het Zorgprestatiemodel (ZPM). De jeugd-ggz valt niet onder het ZPM.

In het zorgprestatiemodel is afgesproken hoe GGMD een behandeling in rekening moet brengen en hoe de factuur moet worden betaald. Het ZPM gaat alleen over de betaling van de zorg, niet over welke zorg je ontvangt of hoe je die krijgt.

Bekijk de uitleg van het zorgprestatiemodel:

Wat moet ik als cliënt doen?

Je hoeft zelf niets te doen. GGMD registreert alle onderdelen van de behandeling volgens de afspraken van het zorgprestatiemodel. GGMD stuurt maandelijks de rekening naar je zorgverzekeraar. Vanaf 2022 krijg je maandelijks een kostenoverzicht. Hierop staat voor welk type zorg is betaald. Deze facturen worden vanaf april 2022 verstuurd.

Welke informatie zie ik op mijn kostenoverzicht?

Je behandeling kan uit verschillende onderdelen bestaan, dit worden zorgprestaties genoemd. Deze zie je straks ook op je kostenoverzicht. Enkele voorbeelden:

  • Consulten, dit zijn gesprekken met een zorgverlener.
  • Groepsconsulten, dit zijnbehandelingen met 2 of meer cliënten tegelijk.
  • Overige prestaties, dit betreft acute zorg binnen budget (eerste 3 dagen van een crisisperiode)
  • Toeslagen, soms is er iets extra’s nodig. Een tolk NGT, een schrijftolk of of reistijd omdat de zorgverlener bij je thuis was.

Waar kan ik mijn zorgprestaties bekijken?

Een overzicht van jouw zorgprestaties bij GGMD is in te zien via het declaratieoverzicht van je zorgverzekeraar. Het declaratieoverzicht is terug te vinden via de persoonlijke inlog op de website van de zorgverzekeraar. Als je een overzicht van het eigen risico thuis of per e-mail ontvangt, staat het ook daarop. Voor vragen over je declaratieoverzicht neem je contact op met je eigen zorgverzekering.

Kosten en eigen risico

Hoeveel kost mijn behandeling?

Aan het begin van een behandeling is het niet altijd meteen duidelijk hoe het traject eruit gaat zien of hoe lang het gaat duren. De kosten van de totale behandeling zijn dan ook nog niet bekend. Daarom is er landelijk voor elke zorgprestatie een maximale prijs afgesproken. Hierbij is er o.a. rekening gehouden met:

  • Beroep zorgverlener, een psychiater is bijvoorbeeld duurder dan een verpleegkundige
  • Type consult,een diagnostiek consult is duurder dan een behandelconsult.
  • Tijdsduur, hoe langer het consult duurt, hoe meer het kost.
  • Locatie, een consult in een kliniek is bijvoorbeeld duurder dan een consult in de spreekkamer.

Wie betaalt mijn behandeling?

Ben je 18 jaar of ouder dan wordt de ggz-behandeling meestal vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Je betaalt vaak wel een eigen risico. Het eigen risico wordt per kalenderjaar berekend, dat is bijvoorbeeld van januari 2022 t/m december 2022. Jouw zorgverzekeraar berekent of je eigen risico moet betalen.

In het zorgprestatiemodel worden de losse zorgprestaties van jouw behandeling bij GGMD elke maand in rekening gebracht. De zorgverzekeraar neemt dus alle rekeningen van 2022 mee in de berekening van het eigen risico voor 2022.

Hoe weet ik of ik eigen risico moet betalen?

GGMD kan niet zien wat het eigen risico is van cliënten. Jouw eigen risico is onderdeel van jouw zorgverzekering.

Of je voor jouw behandeling bij GGMD eigen risico moet betalen hangt van:

  • Andere zorgkosten
  • Hoger vrijwillig eigen risico
Zorgverzekering

Heb je een vraag over de kosten of je eigen risico?
Neem dan contact op met je eigen zorgverzekeraar.