Communicatietraining bij beperkingen in horen én zien

Bent u doof en slechtziend? Of blind en slechthorend? GGMD helpt u met communicatietrainingen die passen bij wat u nodig heeft.

Schrijf u in voor de communicatietrainingen door het aanmeldformulier in te vullen.

Hieronder staan de communicatievormen waarin wij training geven.

Tactiele gebaren (vierhanden-gebaren)
Als u slechter gaat zien, kan het moeilijk worden om te communiceren met gebaren. Bij tactiele gebaren liggen de handen van de personen die met elkaar gebaren op elkaar. Het gebaar kan worden gevoeld door degene van wie de handen bovenop liggen.

Vingerspellen in de hand
Het alfabet wordt met een vinger op de handpalm geschreven. Vingerspellen kan een aanvulling zijn op tactiele gebaren. Bijvoorbeeld bij namen of als er voor iets geen gebaar is.

LORM-alfabet
Het LORM-alfabet lijkt een beetje op braille. Lorm wordt vooral gebruikt door mensen die blind zijn geboren en later slechthorend of doof zijn  geworden. Zij hebben geen ervaring met gebaren en vingerspellen, maar wel met braille.

Bij LORM worden op afgesproken plekken op de handpalm tikjes gegeven. Elke letter heeft een andere plek op de hand. Door deze letters met elkaar te verbinden vormt zich een woord.

Braille
In uw eigen tempo leert u stap voor stap braille lezen met uw vingers. Hierdoor wordt het lezen van boeken, kranten en sociale media weer mogelijk. Braille kan ook goed gebruikt worden naast het lezen van teksten met grote letters. Naast braille lezen, leert u ook met een brailleregel en/of met een braille typemachine omgaan.

Social Haptic Communication (SHC)
Ervaart u gebrek aan informatie, bijvoorbeeld op het gebied van gezichtsuitdrukkingen of informatie over de omgeving? SHC is een aanvullende vorm van communiceren. Met aanraking (handen) op het lichaam wordt informatie gegeven, bijvoorbeeld over emoties, de sfeer en de indeling van een ruimte. In de basistraining maakt u stap voor stap kennis met deze aanvullende vorm van communiceren.

Waar worden de communicatietrainingen gegeven?
De meeste communicatietrainingen worden bij u thuis gegeven. Ook uw partner, familie en vrienden kunnen meedoen met de training. Braille wordt alleen in en om Brabant aangeboden.

Wij kunnen met u communiceren
Onze medewerkers communiceren met u op maat en gebruiken daarvoor onder andere tactiele gebaren, vingerspellen in de hand of LORM. Onze medewerkers kennen de gevolgen die het beperkt zijn in horen en zien, voor uzelf en voor de mensen om u heen kan hebben. Zij kennen de moeilijkheden waar mensen die beperkt zijn in horen en zien mee te maken krijgen. En zij kennen hun mogelijkheden.

 

Wat kost het?

  • Begeleiding bij zelfstandig wonen

De begeleiding van GGMD bij het zo zelfstandig mogelijk wonen en functioneren wordt betaald door uw gemeente. U heeft daarvoor wel een WMO-beschikking nodig. Misschien moet u een eigen bijdrage betalen.

Hoeveel eigen bijdrage u moet betalen, is in elke gemeente anders. Voor dovenmaatschappelijk werk geldt dat u 10 uur gratis kunt krijgen. Onze medewerkers kunnen u hierover informeren.

 

  • Leren omgaan met uw beperking en communicatietrainingen

Het leren omgaan met uw beperking en de communicatietrainingen worden door uw zorgverzekering betaald. De kosten voor deze behandelingen en trainingen tellen mee voor uw eigen risico.

Om de kosten door uw verzekering vergoed te krijgen, is een verwijsbrief nodig. Voor volwassen vroegdoven die ook beperkt zijn in zien, is een verklaring van de huisarts voldoende.

Voor slechthorenden en plots- en laatdoven die beperkt zijn in zien, geldt: is door een audioloog of specialist vastgesteld dat het gehoorverlies aan beide oren meer dan 35 db is, dan is een verwijsbrief van de huisarts voldoende. Is dit gehoorverlies niet vastgesteld, dan kan alleen de audioloog of de specialist u verwijzen. Naast een verwijsbrief heeft u ook het audiogram nodig.