Goldsteintraining – training sociale vaardigheden voor doven en slechthorenden

Vindt je het moeilijk een praatje met iemand te maken? Heb je het gevoel dat anderen je niet begrijpen? Tijdens de Goldsteintraining leer je hoe je makkelijker met anderen kunt omgaan. Je leert je sociale vaardigheden verbeteren. 

Aanmelden voor de training? Schrijf je in voor deze training door het aanmeldformulier in te vullen.

Inhoud van de Goldstein-training
Als je doof of slechthorend bent, kan het zijn dat je soms onzeker bent in contact met andere mensen. Bijvoorbeeld omdat je niet goed weet hoe je een gesprek begint. Je kunt dat leren.

Tijdens de Goldstreintraining oefen je met sociale vaardigheden. Bijvoorbeeld met een gesprek starten, je mening geven en voor jezelf opkomen. Maar ook hoe je kritiek kunt geven op een goede manier. En hoe je juist complimenten geeft en ontvangt.

Ervaring van een deelnemer: ‘Als ik vroeger een compliment kreeg, voelde ik mij ongemakkelijk. Nu kijk ik iemand aan en zeg: “Dank je wel”. Ik voel mij dan ook trots. En voor de persoon die het compliment geeft, is het ook veel leuker.’

Oefenen door te doen
Sociale vaardigheden leer je door te doen. In deze training ga je actief aan de slag. Je oefent dingen die je moeilijk vindt. Is het voor jou bijvoorbeeld lastig om in gesprek te gaan met de buurman? Dan oefen je dat met de andere deelnemers. Dat doe je door een rollenspel: hierbij speelt een andere deelnemer bijvoorbeeld jouw buurman.

Na het oefenen praat je samen over hoe het ging. Als het nodig is, oefen je nog een keer. Als je genoeg geoefend hebt, dan krijg je een opdracht voor thuis. Je gaat dan bijvoorbeeld in het echt een gesprek beginnen met je buurman. Tijdens de volgende trainingsdag vertel je dan aan de andere deelnemers en de trainer hoe het is gegaan. Als het nodig is, kun je nog een keer oefenen.

Ervaring van een deelnemer: “Ik durf op het schoolplein nu zelf met iemand een praatje te beginnen. Ook als ik die persoon niet zo goed ken.”

Positieve tips
Tijdens de training geven de deelnemers elkaar tips en aanwijzingen. Bijvoorbeeld na een rollenspel. De trainer let er op dat dit altijd op een positieve manier gebeurt. Want op een positieve manier aanwijzingen kunnen geven en ontvangen, hoort ook bij sociale vaardigheden.

Ervaring van een deelnemer: “Als iemand op het werk tegen mij zei dat ik iets verkeerd deed, dan vond ik dat heel vervelend. Dan werd ik boos. Tijdens deze training heb ik geleerd beter met kritiek om te gaan. Ik heb nu minder conflicten.”

Alles blijft binnen de groep
Het is belangrijk dat je vrij over jouw ervaringen kunt praten. Dat betekent dat persoonlijke ervaringen van deelnemers niet buiten de groep worden besproken. Alles wat er tijdens de training gezegd wordt en alles wat er gebeurt, blijft binnen de groep. Bij de start van de training maakt de trainer hier afspraken over met de groep.

Ervaring van een deelnemer: “Als ik teleurgesteld was, zei ik vroeger niets. Ik liep gewoon weg en voelde me dan rot. Nu weet ik dat het oplucht als ik tegen de ander zeg wat mij teleurstelt.”

Deze training is alleen voor doven en slechthorenden
Iedereen die aan de training deelneemt, is doof of slechthorend. De trainers kennen de dovencultuur. Soms omdat ze zelf doof zijn. Indien gewenst is er een gebarentolk of schrijftolk bij de training aanwezig.

Kosten van de Goldsteintraining
GGMD stuurt de rekening voor deze training naar uw zorgverzekering. De kosten tellen mee voor uw eigen risico.

Voor nieuwe cliënten geldt: Om de kosten door uw verzekering vergoed te krijgen, is een verwijsbrief nodig. Is door een audioloog of specialist vastgesteld dat het gehoorverlies aan beide oren meer dan 35 db is, dan is een verwijsbrief van de huisarts voldoende. Is dit gehoorverlies niet vastgesteld, dan kan alleen de audioloog of specialist u verwijzen. Naast een verwijsbrief heeft u ook het audiogram nodig. Voor volwassen vroegdoven is een verklaring van de huisarts voldoende.

Op de pagina  verwijzers staat informatie over het verwijzen. Deze informatie is voor uw huisarts, audioloog, specialist.

Inschrijven en meer informatie
Aanmelden voor deze training doet u door ons aanmeldformulier in te vullen. Wilt u meer informatie? Bekijk onze contactgegevens.