Training Opkomen voor jezelf’ voor doven

Horenden houden niet altijd rekening met doven. Als u wilt dat een ander rekening met u houdt, moet u af en toe voor uzelf opkomen. In de training ‘Opkomen voor jezelf’ leert u voor uzelf op te komen zonder dat de ander kwaad wordt.

Aanmelden voor de training? Schrijf u in voor deze training door het aanmeldformulier in te vullen.

Waarom is deze training er?
Herkent u dit? U bent op een feestje. Iemand maakt een grap en u ziet dat iedereen lacht. Als u vraagt wat er is, krijgt u als antwoord: “Niks hoor, laat maar.” Toch wilt u graag weten wat er nou zo grappig is. Wat kunt u doen?

Een andere situatie: u bent aan het winkelen met een horende vriend(in). U wilt een nieuwe computer kopen en vraagt daar informatie over. De verkoper praat tegen uw vriend(in) en niet tegen u. Wat doet u?

Veel doven zullen deze voorbeelden herkennen. Ze laten zien dat doven in een horende wereld regelmatig buitengesloten worden. In de training ‘Opkomen voor jezelf’ leert u beter met dit soort situaties omgaan.

Wat gaan we doen tijdens de training ‘Opkomen voor jezelf’?

Tijdens deze training gaan we aan de slag met drie zaken die belangrijk zijn in het opkomen voor jezelf:

  1. Assertief gedrag: opkomen voor jezelf op een niet-agressieve manier
  2. Omgaan met kritiek
  3. Vergroten van uw zelfvertrouwen

1. Assertief gedrag
Een belangrijk deel van deze training gaat over “assertief gedrag”. Assertief zijn betekent dat u voor uzelf opkomt op een zelfverzekerde en niet-agressieve manier. U leert om aandacht en om uitleg te vragen. Op zo’n manier dat u de ander niet kwetst.

Assertief gedrag heeft te maken met geloven in jezelf en in wat je kunt.

2. Omgaan met kritiek
Wie voor zichzelf opkomt, moet ook met kritiek van anderen kunnen omgaan. Misschien krijg u wel kritiek op hoe u iets doet of zegt. Als u vraagt of anderen zich willen aanpassen, kunnen anderen dat ook van u vragen. Aanpassen moet van twee kanten komen. In de training krijgt u daarvoor tips.

3. Vergroten van uw zelfvertrouwen
In de training werkt u ook aan het vergroten van uw zelfvertrouwen. Bijvoorbeeld door aan het eind van de training een presentatie te geven. In deze presentatie vertellen de deelnemers aan de groep wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze graag willen.

Voor het geven van zo’n presentatie is zelfvertrouwen nodig. Wie zelfvertrouwen heeft en zich zeker voelt tegenover horenden, kan beter voor zichzelf opkomen.

Door wie wordt deze training gegeven? 
De training ‘Opkomen voor jezelf’ wordt gegeven door GGMD. Bij GGMD werken deskundige medewerkers die begrijpen hoe het is om doof te zijn. Zij kennen de dovencultuur. En zij kennen de gevolgen die het doof zijn kan hebben voor uzelf en de mensen om u heen. De medewerkers van GGMD kunnen met u communiceren. Als u dat prettig vindt, is een schrijf- of gebarentolk bij de bijeenkomsten aanwezig.

Kosten voor deze training
GGMD stuurt de rekening voor deze training naar uw zorgverzekering. De kosten tellen mee voor uw eigen risico.

Om de kosten door uw verzekering vergoed te krijgen, heeft u van de
huisarts nodig:
· een verwijsbrief (*) én
· een verklaring dat u vroegdoof bent

(*) Op www.ggmd.nl/derden/verwijzers staat informatie over het verwijzen.
Deze informatie is voor uw huisarts of specialist.

Inschrijven en meer informatie
Aanmelden voor deze training doet u door ons aanmeldformulier in te vullen. Wilt u meer informatie over deze training? Bekijk onze contactgegevens.