Training ‘Opkomen voor jezelf’ voor slechthorenden en plots- en laatdoven

Horenden houden niet altijd rekening met doven en slechthorenden. Als u wilt dat een ander rekening met u houdt, moet u af en toe voor uzelf opkomen. In de training ‘Opkomen voor jezelf’ leert u voor uzelf op te komen zonder dat de ander kwaad wordt.

Aanmelden voor de training? Schrijf u in voor deze training door het aanmeldformulier in te vullen.

Waarom is deze training er?
Herkent u dit? U bent op een feestje. Iemand maakt een grap en u ziet dat iedereen lacht. Als u vraagt wat er is, krijgt u als antwoord: “Niks hoor, laat maar.” Toch wilt u graag weten wat er nou zo grappig is. Wat kunt u doen?

Op het werk legt een collega uit hoe een nieuw computerprogramma werkt. Hoe u ook uw best doet, u kunt niet alles volgen. Uw collega praat veel te snel. U ziet dat hij gestrest en prikkelbaar is. Vraagt u hem de informatie te herhalen of denkt u: ‘laat maar zitten, ik probeer er zelf wel uit te komen?’

Veel plotsdoven en slechthorenden zullen deze voorbeelden herkennen. Ze laten zien dat slechthorenden en doven een horende wereld regelmatig buitengesloten worden. In de training ‘Opkomen voor jezelf’ leert u beter met dit soort situaties omgaan.

Wat gaan we doen tijdens de training ‘Opkomen voor jezelf’?

Tijdens deze training gaan we aan de slag met drie zaken die belangrijk zijn in het opkomen voor jezelf:

  1. Assertief gedrag: opkomen voor jezelf op een niet-agressieve manier
  2. Omgaan met kritiek
  3. Vergroten van uw zelfvertrouwen

1. Assertief gedrag
Een belangrijk deel van deze training gaat over “assertief gedrag”. Assertief zijn betekent dat u voor uzelf opkomt op een zelfverzekerde en niet-agressieve manier. U leert om aandacht en om uitleg te vragen. Op zo’n manier dat u de ander niet kwetst.

Assertief gedrag heeft te maken met geloven in jezelf en in wat je kunt.

2. Omgaan met kritiek
Wie voor zichzelf opkomt, moet ook met kritiek van anderen kunnen omgaan. Misschien krijg u wel kritiek op hoe u iets doet of zegt. Als u vraagt of anderen zich willen aanpassen, kunnen anderen dat ook van u vragen. Aanpassen moet van twee kanten komen. In de training krijgt u daarvoor tips.

3. Vergroten van uw zelfvertrouwen
In de training werkt u ook aan het vergroten van uw zelfvertrouwen. Bijvoorbeeld door aan het eind van de training een presentatie te geven. In deze presentatie vertellen de deelnemers aan de groep wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze graag willen.

Voor het geven van zo’n presentatie is zelfvertrouwen nodig. Wie zelfvertrouwen heeft en zich zeker voelt tegenover horenden, kan beter voor zichzelf opkomen.

Door wie wordt deze training gegeven? 
De training ‘Opkomen voor jezelf’ wordt gegeven door GGMD. Bij GGMD werken deskundige medewerkers die begrijpen hoe het is om doof te zijn. Zij kennen de dovencultuur. En zij kennen de gevolgen die het doof zijn kan hebben voor uzelf en de mensen om u heen. De medewerkers van GGMD kunnen met u communiceren. Als u dat prettig vindt, is een schrijf- of gebarentolk bij de bijeenkomsten aanwezig.

Kosten voor deze training
GGMD stuurt de rekening voor deze training naar uw zorgverzekering. De kosten tellen mee voor uw eigen risico.

Voor nieuwe cliënten geldt: Om de kosten door uw verzekering vergoed te krijgen, is een verwijsbrief nodig. Is door een audioloog of specialist vastgesteld dat het gehoorverlies aan beide oren meer dan 35 db is, dan is een verwijsbrief Zvw-ZG (Zorgverzekeringswet-Zintuiglijk Gehandicapten) van de huisarts voldoende. Is dit gehoorverlies niet vastgesteld, dan kan alleen de audioloog of specialist u verwijzen. Naast een verwijsbrief heeft u ook het audiogram nodig.

Op de pagina verwijzers staat informatie over het verwijzen. Deze informatie is voor uw huisarts, audioloog, specialist.

Inschrijven en meer informatie
Aanmelden voor deze training doet u door ons aanmeldformulier in te vullen. Wilt u meer informatie over deze training? Bekijk onze contactgegevens.