11 juni – Talkshow in NGT van Rijksmuseum en Wat Telt!


Video: Roos Wattel van Wat Telt!

[TRANSCRIPT]

Hallo allemaal,

Vrijdag 11 juni organiseren Rijksmuseum en Wat Telt! een avond, een talkshow over slavernij. Er is momenteel een tentoonstelling over de slavernij in het Rijksmuseum. De tentoonstelling laat een aantal persoonlijke verhalen zien. Diverse perspectieven worden belicht: hoe ging de onderdrukking in zijn werk, wat gebeurde er precies, en hoe verzetten mensen zich destijds?

Tijdens de talkshow besteden we ook aandacht aan de onderdrukking van gebarentaal. We stellen dezelfde vragen. Hoe is de onderdrukking ontstaan? Wat hield het precies in? Hoe zag het dagelijks leven van dove mensen tijdens de onderdrukking eruit? Hoe kwamen dove mensen hiertegen in opstand? Het doel van deze avond is samen te onderzoeken wat er precies aan de hand was. Hoe zat de machtsstrijd in elkaar, hoe ging de onderdrukking en discriminatie? En heel belangrijk: de strijd om gelijkheid.

We gaan samen kijken wat de herkenbare zaken zijn in beide geschiedenissen. We bespreken de kracht van taal. Hoe gaven de tot slaaf gemaakte mensen hun ervaringen door? Muziek en kleding spelen hierin een grote rol, zo gaven ze informatie door. Hoe zit dat met de dovengemeenschap? Hoe geven wij ervaringen en informatie van vroeger door? De meeste familieleden van dove mensen zijn namelijk horend, hoe verkrijgen dove mensen hun informatie en lessen uit het verleden?

Er zijn deze avond diverse sprekers: conservator Eveline Sint Nicolaas vertelt over de Slavernijtentoonstelling, Benny Elferink, directeur van het Nederlands Gebarencentrum vertelt over de 100 jarige onderdrukking van de Nederlandse Gebarentaal. Glenn Helberg, een psychiater van Curacaose afkomst, is de stem van de audiotour in de Slavernijtentoonstelling,

Glenn zal het verhaal van verzetsheld Tula vertellen, een slaaf dat op een plantage in Curacao werkte. Daarna zullen we met deze sprekers in een panel in gesprek gaan met Nimo Hersi, een dove zwarte vrouw die haar ervaringen met discriminatie zal inbrengen. Ze deelt haar intersectionele ervaringen, als dove én zwarte vrouw. We bespreken samen hoe de gebeurtenissen in het verleden invloed hebben op het heden, op ons dagelijks leven. Het belooft een zeer boeiende avond te worden waarbij we samen de diepte in zullen gaan.

De livestream a.s. vrijdag is van 19.00-20.30 en is voorzien van Nederlandse ondertiteling en er zijn tolken NGT aanwezig. Je kunt je aanmelden via: www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/toegankelijkheid/talkshow-in-ngt

Dit is gratis. Als je je aanmeldt, krijg je een e-mail met de link naar de livestream. Kom deze avond bijwonen en leer bij. Tot ziens op 11 juni!

 

Bron: Bericht Roos Wattel op LinkedIn

Lees hier de privacyverklaring website GGMD. Ook te bekijken in Nederlandse Gebarentaal.