Blog! Ruzie tussen de kinderen


Door Bianca Blom, opvoedtrainer bij GGMD voor Doven en Slechthorenden

Als opvoedtrainer kom ik geregeld bij ouders die zich zorgen maken omdat hun kinderen ruziemaken. Ik ben zelf ook moeder van 3 kinderen en begrijp dat het af en toe erg lastig is. Het liefst zien we een harmonieus gezin. Als je moe bent en daardoor wat sneller geïrriteerd, is het niet fijn schreeuwende kinderen in de buurt te hebben die elkaar de hersens inslaan. Wat mij helpt om hier luchtiger mee om te gaan, is de wetenschap dat het voor kinderen goed is om in een veilige omgeving ruzie te leren maken.

Van je broers en zussen moet je het leren

Broers en zussen hebben veel invloed op elkaar; meer nog dan ouders invloed op ze hebben. In een veilige omgeving leren ze van elkaar wat waardevol is voor het dagelijks leven. Door met elkaar ruzie te maken, leren ze om conflicten op te lossen en voor zichzelf op leren komen. De situatie waarin ze dat leren is veilig, omdat ze hun relatie niet kunnen verbreken, zoals bij vriendschappen. Broer en zus ben je voor het leven!

Rivaliteit

Kinderen binnen een gezin doen elkaar ook vaak na en vergelijken zich met elkaar. Op deze manier ontwikkelen ze hun persoonlijkheid. Daarbij zijn ze soms jaloers op elkaar. Veel ruzies ontstaan ook door rivaliteit. Ze vergelijken bijvoorbeeld onderling de aandacht die elk kind van de ouders krijgt.

Niet te snel ingrijpen

Als de kinderen ruziemaken, kun je het beste niet te snel ingrijpen. Ruziemaken is natuurlijk en kan dus heel erg leerzaam zijn. Ingrijpen kan ervoor zorgen dat 1 van de kinderen het gevoel heeft dat jij het voor de ander opneemt. Grijp pas in als je ziet dat ze er samen echt niet uit komen en als de situatie onveilig wordt.

3 tips voor ingrijpen bij ruzie

• Verwoord de gevoelens van de kinderen
• Vertel in hun taal wat jij denkt dat er aan de hand is
• Laat ze nadenken over oplossingen

3 tips om ruzies te verminderen

• Doe regelmatig een leuke activiteit met het gezin, dit versterkt de onderlinge band.
• Doe af en toe ook iets apart met de kinderen. Ook al is het maar een kwartier, dit betekent veel voor je kind en voorkomt ruzie om jouw aandacht
• Zorg ervoor dat de kinderen ook voldoende tijd alleen kunnen doorbrengen zodat ze niet te veel op elkaars lip zitten.

Mochten bovenstaande tips niet helpen en knetteren en knallen de kinderen weer flink. Drijven ze je daarmee tot wanhoop? Zeg dan tegen jezelf:

Succes! En heb je toch wat hulp nodig, neem gerust contact op.

Bianca Blom

GGMD biedt opvoedondersteuning aan
• dove ouders met dove, slechthorende of horende kinderen
• slechthorende ouders met dove, slechthorende of horende kinderen
• horende ouders met dove of slechthorende kinderen

Lees hier de privacyverklaring website GGMD. Ook te bekijken in Nederlandse Gebarentaal.