GGMD bij het BSS Congress

Buiten de box denken, dat is wat studenten hebben meegekregen bij de workshop van GGMD bij het BSS Congress in Groningen. Neuropsycholoog Alicia Sort Leal nam de volle zaal studenten mee in werken met de dove doelgroep. De workshop met de titel out of the square is onderdeel van het BSS Congress. Het thema hiervan is Learning, Unlearning, Relearning.

Studenten van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de RUG organiseren het BSS Congress. Onder andere psychologiestudenten uit verschillende jaren zijn aanwezig. Het doel van de congrescommissie is een breder perspectief bieden op carrièremogelijkheden door interessante lezingen en workshops te organiseren. Dat is gelukt met onder andere een plenaire lezing van Bas Haring en natuurlijk de workshop van Alicia.

In de workshop vertelt Alicia over onze vooroordelen, het werken met dove mensen en hoe je kan communiceren. Creatieve ideeën komen al snel naar boven: rustig praten, opschrijven, spraak-naar-taal-app gebruiken, uitbeelden, iemand zoeken die gebaarvaardig is. Een inzicht dat een van de studenten snel deelt, is dat vragen aan Alicia gesteld moeten worden, niet aan de tolk(en).

Communicatie

Twee studenten demonstreren de uitdaging om te communiceren. De manier die jezelf gewend bent, is niet altijd de meest effectieve manier. De ene student krijgt oordoppen in en hoort niets, de andere student krijgt de opdracht een boodschap over te brengen.

De korte zin “I want to buy Fanta for my brother.” is de zin die moest worden gecommuniceerd. De ene student is de zender, de ander de andere student de ontvanger.
“I want to buy Fanta for my brother.”
-“Can you repeat it, but slower?” vraagt ze terwijl ze dit probeert te reconstrueren op basis van spraakafzien.
“I want to buy Fanta for my brother,” spreekt hij nu iets rustiger uit terwijl zij heel goed naar het mondbeeld kijkt
-“Santa? Brother,” de oordoppen laten echt geen geluid door.
-“I want to pay Santa for my brother. Is that it?”
Nog een keer de zin herhalen en nog wat rustiger: “I want to buy Fanta for my brother.”
-“Oh I see. I want to buy Fanta for my brother.”

Deze demonstratie maakte voor iedereen gelijk inzichtelijk dat communicatie niet altijd vanzelfsprekend is.
Alicia neemt iedereen verder mee in de wereld van dove mensen en geeft een aantal filmtips. Het uur was zo voorbij. Aan het eind wordt het geleerde gelijk in de praktijk gebracht. Bedanken doen de aanwezigen met applaus in gebarentaal.

Netwerkevenement en nieuwsbrief

De dag is afgesloten met een netwerkevenement waar studenten en collega’s van GGMD met elkaar in gesprek gingen over de carrièremogelijkheden. Voor de mailinglijst over vacatures en stages bij GGMD kan hier worden ingeschreven. Workshop Alicia BSS congress

Lees hier de privacyverklaring website GGMD. Ook te bekijken in Nederlandse Gebarentaal.