KRO-NCRV lanceert eerste visuele podcast voor dove en slechthorende kinderen

Podcasts zijn steeds populairder aan het worden, maar helaas nog niet toegankelijk voor iedereen. Naar aanleiding van het nieuwe KRO-NCRV programma Hands Up, het eerste tv-programma met en voor dove en slechthorende kinderen, komt de omroep daarom nu met een vodcast (visuele podcast) gericht op deze specifieke doelgroep. Hiervoor worden drie afleveringen van de populaire kinderpodcast Toen was ik 12 van KRO-NCRV toegankelijk gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Met de vodcast wil KRO-NCRV meer media toegankelijk maken voor mensen met een beperking en meer kennis opdoen van de mogelijkheden van AI-systemen om content te maken.

De eerste vodcast van Toen was ik 12 gaat over de maanlanding, vanuit de ogen van de 12-jarige André Kuipers. Het audioverhaal wordt daarbij vertaald in creatieve beelden, gemaakt met behulp van AI. In de beelden zijn ook opnamen van de oorspronkelijke maanlanding verwerkt. Deze eerste aflevering van Toen was ik 12 is beschikbaar via de website van NPO Zapp, eind november verschijnt de vodcast over de Watersnoodramp, half december die over de laatste Elfstedentocht. Bij de ontwikkeling van deze vodcastserie zijn via belangenorganisatie Koninklijke Kentalis dove en slechthorende kinderen nauw betrokken geweest.

Naast het tv-programma Hands Up voor en met dove en slechthorende kinderen (elke zaterdag om 18.35 uur op NPO Zapp) en de vodcast Toen was ik 12, zond KRO-NCRV op 18 november ook een special van BinnensteBuiten uit op NPO 2. Hierin gaat onder andere boswachter Marieke Schatteleijn met de dove Lisa Hinderks mee, uiteraard samen met een gebarentolk. De gehele uitzending van BinnensteBuiten is voorzien van een tolk Nederlandse gebarentaal.

KRO-NCRV heeft naast het geschreven persbericht ook een persbericht in NGT verstuurd. Dat is hieronder te zien.

 

Zie voor de eerste vodcast de volgende link:

Toen was ik 12 – de eerste vodcast

Lees hier de privacyverklaring website GGMD. Ook te bekijken in Nederlandse Gebarentaal.