Overlijden René Fabert

Wij kregen het verdrietige bericht dat onze oud-collega René Fabert onverwacht is overleden aan corona. Voor velen van de wat langer werkenden GGMD’ers is René een iconische en zeer gewaardeerde collega geweest.

René was één van de drijvende krachten van Madido, de organisatie die werd doorgestart en de rechtsvoorganger is van GGMD. René zette zich hier in voor de vorming en educatie van volwassen doven. Na zijn meeverhuizing in 1999 naar het latere GGMD werd René de trainer van de afdeling Opleidingen. Hij reisde door heel Nederland, naar alle uithoeken als dat gevraagd werd, om daar trainingen te verzorgen voor organisaties waar doven en slechthorenden werkten of waar men werkte voor onze doelgroepen. Hij trainde teams in sociale werkplaatsen, commerciële bedrijven, zorginstellingen, ziekenhuizen, scholen, Slachtofferhulp, MEE organisaties, bij de politie, bij de alarmcentrale 112 en bij Welzijnsstichtingen van en voor doven.

Met zijn aanstekelijke enthousiasme en ervaringsdeskundigheid wist hij ook mensen die ‘gestuurd’ waren te interesseren voor wat hij te vertellen had. Op die manier heeft hij voor veel teams van collega’s die doof, slechthorend en horend zijn het samenwerken kunnen ondersteunen of het leven in een zorginstelling kunnen veraangenamen.

 

Voor veel collega’s van GGMD is René toch vooral de collega geweest van wie ze zelf veel hebben geleerd. De meerdaagse gebarencursussen die René verzorgde waren intensief, maar door zijn begrip voor de drempelvrees van horende collega’s om te gebaren en zijn prachtige, beeldende vertolking van de Nederlandse Gebarentaal stimuleerde hij ons allen om ons deze taal ook eigen te gaan maken, ons gemakkelijker te gaan bewegen en onze mimiek in te zetten.

De collega’s die in hun eerste GGMD-jaar de Onderdompelingscursus hebben kunnen volgen die René samen met onder andere Ellen Buisman jarenlang heeft verzorgd, zullen zich herinneren hoe René hier in zijn element was en ervan genoot om al die nieuwe collega’s iets mee te geven van de Dovencultuur en kennis bij te brengen over de verschillende groepen cliënten.

Helaas werd René ziek. Hij bleek de ziekte van Parkinson te hebben, waardoor het voor hem steeds moeilijker werd om zijn werkzaamheden uit te voeren. Hij heeft daarom in 2014 vroegtijdig afscheid moeten nemen van GGMD, iets dat hem zeer aan het hart ging.

René is naast zijn werk als trainer voor Madido en GGMD jarenlang actief geweest in de Dovengemeenschap voor de belangenvereniging Dovenraad en voor de Welzijnsstichting Westeindo. Zijn overlijden is voor de Dovengemeenschap een groot verlies zijn.

Met René verliezen wij een oud-collega aan wie velen van ons met warmte zullen terugdenken. René is 68 jaar geworden.

René Fabert

Lees hier de privacyverklaring website GGMD. Ook te bekijken in Nederlandse Gebarentaal.