Voorkom gehoorproblemen

Op 3 maart vraagt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de Dag van het Gehoor aandacht voor gehoorverlies en het belang van preventie.

Ons gehoor is een van de belangrijkste zintuigen die we hebben. Het stelt ons in staat om te communiceren met anderen, te genieten van muziek en de geluiden om ons heen te horen. Het gehoor is belangrijk, toch zijn we er niet altijd zuinig op. Gehoorverlies loop je zo op:  Muziek op een festival, zonder gehoorbescherming zware machines bedienen of continu een koptelefoon op. Het is belangrijk te begrijpen waarom het gehoor zo belangrijk is en hoe we gehoorbeperkingen kunnen voorkomen.

Het belang van het gehoor

Ons gehoor stelt ons in staat de wereld om ons heen te begrijpen en met anderen te communiceren. Het maakt het mogelijk om de nuances in spraak en taal te onderscheiden. We kunnen begrijpen wat anderen zeggen, we kunnen vertellen wat we willen. Zonder gehoor kunnen we geïsoleerd raken. Dat kan leiden tot een verminderde kwaliteit van leven.

Het gaat hier natuurlijk niet om mensen die al sinds jonge leeftijd doof zijn en communiceren in NGT. Zij kunnen uitstekend communiceren en begrijpen zonder geluid waar te nemen of te gebruiken.

Het gehoor is belangrijk voor onze communicatie, het is van cruciaal belang voor onze veiligheid. Op de fiets hoor je het verkeer om je heen, in een gebouw hoor je  het brandalarm, een naderende politieauto, ambulance of brandweerwagen horen we van verre aankomen. We horen de kookwekker afgaan, het fluitje van de conducteur en de deurbel. Bij een beperkt gehoor horen we deze signalen niet.

Gehoorbeperkingen worden veroorzaakt door leeftijd, aanleg, medicijnen, infecties en blootstelling aan lawaai. Dit kunnen we natuurlijk niet allemaal controleren, maar we kunnen wel stappen nemen die ons gehoor beschermen en gehoorverlies voorkomen. Naast gehoorverlies is er ook een risico op tinnitus.

Minder geluid

Misschien wel de belangrijkste stap voor gehoorbescherming is het vermijden van (veel) lawaai. Langdurige blootstelling aan (te hard) geluid kan leiden tot permanent gehoorverlies. Dat betekent dat het niet meer te genezen is. Door gehoorbescherming te dragen als we ons in een lawaaierige omgeving bevinden voorkomen we al een hoop. Denk dan aan oordopjes of een koptelefoon met ruisonderdrukking.

Draag ook gehoorbescherming bij het luisteren naar luide muziek. Door te vaak harde muziek te luisteren kan het gehoor beschadigen. Dat geldt voor oordopjes, koptelefoons of op plekken waar muziek wordt gedraaid of gespeeld. Volume omlaag en minder lang luisteren is zeker aan te raden.

Ook op het werk mag het geluid wat minder. Gebruik stille(re) machines, draag gehoorbescherming,  en trek op tijd aan de bel. Gehoorverlies kan namelijk geleidelijk optreden, het is moeilijk om het te constateren. Een gehoortest doen kan dan helpen gehoorverlies te constateren.

Zuinig op gehoor

Wees zuinig op je gehoor, je kunt gehoorbeschadiging voorkomen door minder vaak blootgesteld te worden aan geluid of lawaai en door gehoorbescherming te dragen. Laat je gehoor testen, zodat je op tijd weet of je gehoorverlies hebt.

Heb je last van gehoorverlies of bijvoorbeeld tinnitus? Dit genezen kan niet, GGMD voor Doven en Slechthorenden kan wel ondersteunen bij het leren omgaan hiermee.

 

.

Lees hier de privacyverklaring website GGMD. Ook te bekijken in Nederlandse Gebarentaal.