Contactdag Stichting Plots- en Laatdoven

Contact, het lijkt zo eenvoudig. Als een zintuig je in de steek laat is het toch vaak een uitdaging. Zeker op de werkvloer! Communicatie kan dan frustrerend en vermoeiend zijn voor zowel de horende als dove gesprekspartner.

Wil je weten hoe je daar verbetering in kan brengen? Hoe je meer energie overhoudt voor je werkzaamheden en minder frustraties ervaart? Kom dan samen met je horende collega (indien mogelijk) naar de contactdag van de Stichting Plots- en Laatdoven en krijg informatie en tips die het werken en communiceren tussen horenden en doven/slechthorenden kunnen verbeteren!

Deze dag is vooral bedoeld voor de horende collega’s en de plots-en laatdoven/slechthorenden zelf die behoefte hebben aan deze informatie. Natuurlijk zijn ook geïnteresseerde partners, familie en vrienden van onze doelgroep welkom.

Wanneer?                Zaterdag 9 oktober 2021

Waar?                       Fletcher Hotel-Restaurant De Klepperman in Hoevelaken

Kosten?                     € 12,50 voor donateurs/ € 15,- voor niet donateurs

 

Natuurlijk houden we ons tijdens de contactdag aan de coronamaatregelen.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie is te vinden op de website van de Stichting Plots- en Laatdoven, ook kun je je hier aanmelden voor de Contactdag: www.stichtingplotsdoven.nl/activiteit/contactdag

“Dan leer ik toch gewoon NGT” – GZ-psycholoog

Elke GGZ-organisatie is anders, maar dat de GZ-psycholoog hier nodig is staat vast. Wat maakt de baan als GZ-psycholoog nu zo uitdagend en wat maakt het werk inhoudelijk interessant? Vaak is hier het antwoord: De doelgroep!

 

De unieke doelgroep van dove en slechthorende mensen geeft een extra verdiepingslaag aan het psychologische vak. “Natuurlijk bieden wij opleidingen, zowel voor de inhoud van het werk als het leren kennen van deze doelgroep, en hebben we volop ontwikkelingsmogelijkheden binnen de organisatie,” legt Avril Veldhuizen uit. Zij is Adviseur Medewerker- & Organisatieontwikkeling en verantwoordelijk voor de werving van GGMD. “Een GZ-psycholoog stapt niet zomaar over naar een andere organisatie. We moeten echt wel wat interessants te bieden hebben. En dat hebben we.”

Unieke doelgroep van GGMD

De doelgroep van dove en slechthorende mensen is wat het werk bij GGMD uniek maakt. Naast vakinhoudelijk presteren is de aandacht voor communicatie essentieel. Hoe communiceer je met cliënten die NGT (Nederlandse Gebarentaal) als moedertaal hebben? Communicatie mag geen drempel zijn, dus zetten we bij GGMD specialisten in, of de behandelaar is gebaarvaardig of we zetten een tolk NGT of schrijftolk in.

 

Een sollicitant motiveerde dit laatst als volgt: “Vakinhoudelijk wil ik blijven ontwikkelen, voor de doelgroep wil ik graag wat betekenen. Ik zie dan ook geen problemen in de communicatie, want dan leer ik toch gewoon NGT!” Maar vergis je niet… De basis van NGT kan je snel leren, het vloeiend gebruiken kost meer tijd. Je leert vooral door te doen. En dat is wat GGMD biedt. Werken met de interessante doelgroep, jezelf ontwikkelen en nog een nieuwe taal leren ook!

GZ-psycholoog

Ben jij GZ-psycholoog en is het tijd voor een overstap? Zoek je uitdaging in en om je vakgebied? Neem dan eens contact op met Avril.

Eigen verklaring uitzondering mondkapjesplicht

De Eigen Verklaring uitzondering mondkapjesplicht is bedoeld voor mensen die vanwege een ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen. Gebruik door andere personen is strafbaar.

Deze verklaring is beschikbaar sinds juni 2021 en vervangt het kaartje dat vanaf december 2020 in gebruik was. De verklaring is door VWS in overleg met cliëntenorganisaties, OV-partijen en andere handhavende partijen opgesteld.

De ‘Eigen verklaring uitzondering mondkapjesplicht’ is hier te vinden.

Statement geen geweld in de GGZ

Het komt hard aan dat zorgverleners die zich met hart en ziel inzetten voor de gezondheid van onze cliënten zo ongekend hard worden getroffen. Wij leven mee met de Parnassia Groep.
Geweld tegen hulpverleners is onacceptabel, ook in de ggz. Daarom maken we vandaag samen met leden van de Nederlandse ggz dit statement in een aantal landelijke kranten. Voor iedereen die te maken heeft gehad met een vorm van geweld tegen hulpverleners.
Statement_geengeweldindeggz

Good Vibrations. Ervaar hoe geluid voelt bij Kunstlinie

Een korte familiefilm zonder geluid, maar mét live muziek is al een enorm leuke belevenis, maar daar gooit Kunstlinie een schepje bovenop: Sound Shirts van CuteCircuit! Zo’n shirt zet geluid om in vibraties, waardoor ook dove en slechthorende mensen de kans krijgen muziek te ervaren. Bij dit event ervaar je hoezeer geluid het visuele beïnvloedt.

Er is op 12 augustus drie maal een vertoning van vier korte films (LouFloatUs Again en Dustin) te zien, die bij elkaar circa een half uur beslaan. Live muziek komt van het Kwintet Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Per sessie zijn er tien deelnemers welkom, die elk een Sound Shirt aan krijgen, ongeacht of ze kunnen horen of niet.

12 augustus Kunstlinie, Almere

Meer informatie

SoundShirt

11 juni – Talkshow in NGT van Rijksmuseum en Wat Telt!


Video: Roos Wattel van Wat Telt!

[TRANSCRIPT]

Hallo allemaal,

Vrijdag 11 juni organiseren Rijksmuseum en Wat Telt! een avond, een talkshow over slavernij. Er is momenteel een tentoonstelling over de slavernij in het Rijksmuseum. De tentoonstelling laat een aantal persoonlijke verhalen zien. Diverse perspectieven worden belicht: hoe ging de onderdrukking in zijn werk, wat gebeurde er precies, en hoe verzetten mensen zich destijds?

Tijdens de talkshow besteden we ook aandacht aan de onderdrukking van gebarentaal. We stellen dezelfde vragen. Hoe is de onderdrukking ontstaan? Wat hield het precies in? Hoe zag het dagelijks leven van dove mensen tijdens de onderdrukking eruit? Hoe kwamen dove mensen hiertegen in opstand? Het doel van deze avond is samen te onderzoeken wat er precies aan de hand was. Hoe zat de machtsstrijd in elkaar, hoe ging de onderdrukking en discriminatie? En heel belangrijk: de strijd om gelijkheid.

We gaan samen kijken wat de herkenbare zaken zijn in beide geschiedenissen. We bespreken de kracht van taal. Hoe gaven de tot slaaf gemaakte mensen hun ervaringen door? Muziek en kleding spelen hierin een grote rol, zo gaven ze informatie door. Hoe zit dat met de dovengemeenschap? Hoe geven wij ervaringen en informatie van vroeger door? De meeste familieleden van dove mensen zijn namelijk horend, hoe verkrijgen dove mensen hun informatie en lessen uit het verleden?

Er zijn deze avond diverse sprekers: conservator Eveline Sint Nicolaas vertelt over de Slavernijtentoonstelling, Benny Elferink, directeur van het Nederlands Gebarencentrum vertelt over de 100 jarige onderdrukking van de Nederlandse Gebarentaal. Glenn Helberg, een psychiater van Curacaose afkomst, is de stem van de audiotour in de Slavernijtentoonstelling,

Glenn zal het verhaal van verzetsheld Tula vertellen, een slaaf dat op een plantage in Curacao werkte. Daarna zullen we met deze sprekers in een panel in gesprek gaan met Nimo Hersi, een dove zwarte vrouw die haar ervaringen met discriminatie zal inbrengen. Ze deelt haar intersectionele ervaringen, als dove én zwarte vrouw. We bespreken samen hoe de gebeurtenissen in het verleden invloed hebben op het heden, op ons dagelijks leven. Het belooft een zeer boeiende avond te worden waarbij we samen de diepte in zullen gaan.

De livestream a.s. vrijdag is van 19.00-20.30 en is voorzien van Nederlandse ondertiteling en er zijn tolken NGT aanwezig. Je kunt je aanmelden via: www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/toegankelijkheid/talkshow-in-ngt

Dit is gratis. Als je je aanmeldt, krijg je een e-mail met de link naar de livestream. Kom deze avond bijwonen en leer bij. Tot ziens op 11 juni!

 

Bron: Bericht Roos Wattel op LinkedIn

Lees hier de privacyverklaring website GGMD. Ook te bekijken in Nederlandse Gebarentaal.