Altijd een suis of piep in je oor? Je bent niet de enige!

In Nederland hebben naar schatting 6 miljoen mensen ervaring met oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd. Hiervan hebben ongeveer 1 miljoen mensen constant last van een hinderlijke toon. De gevolgen hiervan variëren van een milde irritatie tot depressieve gevoelens en slaapproblemen. Dat het omgaan met tinnitus een grote uitdaging kan zijn, merkt ook Roderick Stol, GZ-psycholoog bij GGMD in Apeldoorn: “We zien vaak dat mensen worstelen hoe ze met hun tinnitus moeten omgaan.”

Voorkomt het beschermen van je oren tinnitus?

Het advies om je oren te beschermen tijdens concerten en festivals wordt steeds beter opgevolgd en dit heeft aanzienlijke resultaten opgeleverd. Maar gehoorbeschadiging is niet de enige oorzaak van tinnitus.

Erfelijkheid en natuurlijke slijtage van de haarcellen in het oor (bij ouderen) zijn ook voorbeelden van mogelijke oorzaken. Bovendien speelt je psychische welzijn een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan je persoonlijkheid en hoe je in het leven staat. Ben je van nature wat angstiger aangelegd of wil je alles graag onder controle houden? Vermijd je onprettige situaties? En heb je wellicht ook traumatische ervaringen meegemaakt? Dit alles kan de hersenactiviteit verhogen en de kans op het ontwikkelen van tinnitus vergroten.

“Kortom, tinnitus is een complex samenspel van verschillende factoren. Naast goede gehoorbescherming is het cruciaal om ook aandacht te besteden aan andere mogelijke oorzaken én aan de impact van de psychologische aspecten,” licht Stol toe.

 

“Leer er maar mee leven”

Dit is een veelgehoord advies. Helaas is dat voor veel mensen met tinnitus niet mogelijk. Hoewel er veel onderzoek wordt gedaan, zijn er op dit moment nog geen medische ontwikkelingen die tinnitus volledig kunnen laten verdwijnen. Het is wel mogelijk om te leren hoe je controle over je tinnitus kunt krijgen en het beheersbaar kunt maken in je leven. Het vergt misschien veel geduld en inspanning, maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze behandelingen wel degelijk helpen om de impact van tinnitus op je leven te verminderen.

 

Trainingsprogramma in Apeldoorn

“We organiseerden al speciale tinnitus-trainingsprogramma’s op onze andere locaties. Sinds februari van dit jaar bieden we deze trainingen ook aan in de regio Apeldoorn,” vertelt Roderick Stol. “Het programma bestaat uit twee delen:

  • Informatieve bijeenkomsten genaamd ‘Controle over tinnitus’ en
  • Een groepsbehandeling ‘Werken aan tinnitus intensief’.

Na dit trainingsprogramma kunnen mensen hun tinnitus beter beheersen en beïnvloeden.” De trainingen worden in kleine groepen gegeven door deskundige medewerkers. “Ons ultieme doel is om mensen weer te laten genieten van het leven, ook met tinnitus.”

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of heb je vragen over (plots)doofheid of slechthorendheid? Ga dan naar: www.ggmd.nl/tinnitus

GGMD benoemt Charles Laurey tot inkomend voorzitter Raad van Toezicht

GGMD voor Doven en Slechthorenden, heeft Charles Laurey benoemd tot inkomend voorzitter. In het najaar volgt hij Dorel Smits-Hoekstra, wiens tweede zittingstermijn dan verstrijkt, op als voorzitter.

Charles Laurey is een zeer ervaren bestuurder en toezichthouder in de zorg. Hij is voorzitter van de zorgcoöperatie Austerlitz en was bestuurder van onder andere Zuidzorg en Zonnehuizen en is commissaris van het Nederlands Astmacentrum Davos, Sensara en Caleidozorg. Ook was hij bestuurslid van IZZ, lid van de CAO-onderhandelingsdelegatie van Actiz en voorzitter van Jeugdgezondheidszorg van Actiz.

Meepraten namens cliënten? Kom bij de cliëntenraad

Wij zijn op zoek naar cliënten van GGMD die bezig willen zijn met de toekomst van cliënten van GGMD. Wilt u graag meepraten, meedenken en meebeslissen over zaken u die u als cliënt raken? Dan komen we graag met u in contact.

Vooral vanuit de doelgroepen ouders en/of verzorgers van kinderen en de doofblinde groep is er behoefte aan positieve, kritische meedenkers. Ook cliënten uit andere doelgroepen binnen GGMD zijn van harte welkom om hun steentje bijdragen aan het algemeen belang van cliënten. Uw ervaring kunt u gebruiken om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Iets voor u? Neem contact op met clientenraad@ggmd.nl

Leden van de cliëntenraad zijn vrijwilligers. Wel staat er een vergoeding tegenover, natuurlijk worden ook de reiskosten vergoed. De cliëntenraad vergadert ongeveer 10 zaterdagochtenden per jaar (van 10.30 tot 13.30 uur) inclusief een verzorgde lunch. Vergaderstukken worden per mail toegestuurd.

Bij de vergaderingen zijn doofblindentolken, gebarentolken en schrijftolken aanwezig.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

clientenraad@ggmd.nl

Jaarverslag 2022 in NGT gepubliceerd

📰Het jaarverslag 2022 van GGMD is gepubliceerd

👉️ Tweetalig: met samenvattingen in tekst en in NGT. We blikken terug op afgelopen jaar. ⁠

Lees het hier: publicatiesggmd.nl/jaarverslag-2022/

Gebaren in de Efteling

De Efteling werkt samen met Stichting Downsyndroom, Autismevereniging Nederland, de Zonnebloem, Bartiméus en GGMD. Onze collega’s hebben medewerkers van De Efteling getraind in oa dovencultuur (lees ook dit artikel in G.hoor, het magazine van GGMD).

Afgelopen weekend plaatste de Efteling deze video op Facebook en Instagram met als bijschrift:

Dit is zo mooi! 🤟 Wist jij dat onze Efteling-bewoners ook deze taal een beetje beheersen? 🧏

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Efteling (@efteling)

Joining Forces, New Perspectives. The future of mental health for deaf people

Volgend jaar op 7, 8 en 9 februari 2024 is het congres ‘Joining forces, New Perspectives: The Future of Mental Health for Deaf people’. Dit internationale congres onderzoekt de bouwstenen voor de best mogelijke psychische hulpverlening voor mensen die doof, slechthorend of doofblind zijn. En voor horende kinderen van dove ouders. Het programma bestaat uit lezingen van nationale en internationale experts, plenaire discussies, workshops en meer.

Thema

  • toegang tot hulpverlening voor mensen met psychische problemen verbeteren
  • samen werken aan de kwaliteit van die hulpverlening en preventie van psychische problemen voor dove, slechthorende en doofblinde mensen van alle leeftijden en hun families, en voor horende kinderen van dove ouders.

Meer informatie en vooraanmelden

Wanneer: 7 t/m 9 februari 2024,

Waar: Phil Haarlem.

Reserveer deze data alvast in je agenda. Zien we je daar?

Vooraanmelden kan op deze pagina

Flyer save the date Joining Forces

Lees hier de privacyverklaring website GGMD. Ook te bekijken in Nederlandse Gebarentaal.