KRO-NCRV lanceert eerste visuele podcast voor dove en slechthorende kinderen

Podcasts zijn steeds populairder aan het worden, maar helaas nog niet toegankelijk voor iedereen. Naar aanleiding van het nieuwe KRO-NCRV programma Hands Up, het eerste tv-programma met en voor dove en slechthorende kinderen, komt de omroep daarom nu met een vodcast (visuele podcast) gericht op deze specifieke doelgroep. Hiervoor worden drie afleveringen van de populaire kinderpodcast Toen was ik 12 van KRO-NCRV toegankelijk gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Met de vodcast wil KRO-NCRV meer media toegankelijk maken voor mensen met een beperking en meer kennis opdoen van de mogelijkheden van AI-systemen om content te maken.

De eerste vodcast van Toen was ik 12 gaat over de maanlanding, vanuit de ogen van de 12-jarige André Kuipers. Het audioverhaal wordt daarbij vertaald in creatieve beelden, gemaakt met behulp van AI. In de beelden zijn ook opnamen van de oorspronkelijke maanlanding verwerkt. Deze eerste aflevering van Toen was ik 12 is beschikbaar via de website van NPO Zapp, eind november verschijnt de vodcast over de Watersnoodramp, half december die over de laatste Elfstedentocht. Bij de ontwikkeling van deze vodcastserie zijn via belangenorganisatie Koninklijke Kentalis dove en slechthorende kinderen nauw betrokken geweest.

Naast het tv-programma Hands Up voor en met dove en slechthorende kinderen (elke zaterdag om 18.35 uur op NPO Zapp) en de vodcast Toen was ik 12, zond KRO-NCRV op 18 november ook een special van BinnensteBuiten uit op NPO 2. Hierin gaat onder andere boswachter Marieke Schatteleijn met de dove Lisa Hinderks mee, uiteraard samen met een gebarentolk. De gehele uitzending van BinnensteBuiten is voorzien van een tolk Nederlandse gebarentaal.

KRO-NCRV heeft naast het geschreven persbericht ook een persbericht in NGT verstuurd. Dat is hieronder te zien.

 

Zie voor de eerste vodcast de volgende link:

Toen was ik 12 – de eerste vodcast

Onlinebijeenkomst voor CODA’s

Wegens succes van de vorige keer gaan we NOG een coda-kids-avond houden! Heb je dove ouders en kan je zelf horen? Weet je dat je dan een CODA bent? CODA is de afkorting van Children Of Deaf Adults. Weet je ook dat er veel meer kinderen zijn zoals jij? 

Donderdagavond 16 december 2021 begint de online bijeenkomst om 19.00 uur. De avond kan alleen doorgaan als we genoeg aanmeldingen hebben. Dus geef je op vóór 9 december door middel van een mailtje naar coda@ggmd.nl. 

Alle horende kinderen met dove ouders in de leeftijd van 10 tot en met 18 jaar zijn van harte welkom. Er worden groepjes gemaakt van kinderen met dezelfde leeftijd.  

De bijeenkomst wordt online gehouden, via Zoom. Dit hoef je niet te installeren, je krijgt gewoon een uitnodiging om deel te nemen. 

Online bijeenkomst voor horende kinderen van dove ouders - 16 december 2021.pdf 

Online bijeenkomst voor horende kinderen van dove ouders – 16 december 2021

NGT bij EenVandaag

EenVandaag dook in de wereld van NGT (Nederlandse Gebarentaal) en maakte daar een reportage over.

Gebarentaal steeds populairder, maar we zijn er nog niet: ‘Emancipatie pas echt af als het een schoolvak is’ Gebarentaal is populair, mede dankzij doventolk Irma Sluis. De taal werd naast het Fries en Nederlands officieel erkend. Nu strijden in een tv-programma zelfs BN’ers met gebarenexperts tegen elkaar. “Het Irma-effect is groot, maar we zijn er nog niet.”

Kijk hieronder de reportage over NGT bij EenVandaag terug.

Bron

Gespreksondersteunend tekenen

Bij het Congres Partners in Verstaan gaven collega’s Judith van Damme en Nicole Bos vandaag een workshop gespreksondersteunend tekenen. Met de handige tips en bruikbare voorbeelden kan iedereen gelijk beginnen met tekenen.

In het werken met kinderen en jongeren met een auditieve of communicatieve beperking, is visuele ondersteuning op papier een belangrijke aanvulling tijdens gesprekken. ‘Gespreksondersteunend tekenen’ is een vaardigheid die daarin onmisbaar is. Het biedt veel voordelen voor alle gesprekspartners. In de workshop is dit toelichting met pakkende voorbeelden. Echter, veel begeleiders en behandelaars ervaren ook een drempel om te tekenen: “Ik kan nog niet eens een fatsoenlijk poppetje tekenen”, horen we vaak. Het is jammer dat professionals zich daardoor laten afremmen, want om de voordelen van gespreksondersteunend tekenen te ervaren hoef je geen kunstenaar te zijn.

Gespreksondersteunend tekenen, partners in verstaand
In samenwerking met Kijkvorm

Dialoogtafels: ervaring met hulpverlening

Heb jij ervaringen rond je gehoorverlies en hulpverlening die je zou willen delen? Voor het project ‘Omgaan met de beperking’, voor dove en slechthorende mensen over het omgaan met de beperking, is Deelkracht op zoek naar ervaringsdeskundigen. Dus wil jij vanuit je eigen ervaring met de hulpverlening meepraten in een groepje met ongeveer 4 anderen ervaringsdeskundigen, meld je dan aan!

Waar gaan we over praten?

Over ervaringen met hulp aan dove en slechthorende mensen, over wat er goed gaat, maar ook wat er nog beter kan.

Wat moet je daarvoor kunnen?

Je moet kunnen communiceren in NmG, NGT of gesproken Nederlands, maar je hoeft niet alles te kunnen begrijpen. We vinden het vooral belangrijk dat je kan zeggen wat je vindt. Wij zorgen er voor dat er zowel schrijftolken als NGT tolken aanwezig zijn.

Wanneer is het? 12 november van 9.30 tot 13.00 uur.

Waar? The Colour Kitchen in Utrecht, wij zorgen voor koffie en een lekkere lunch!

Hoe meld je je aan? Via mail naar k.hadley@kentalis.nl

A Nite of Freedom – spelers gezocht

Ben jij gek op theater? Ben je doof, slechthorend of heb je een auditieve beperking en ben je tussen de 16 en 30? Dan is dit voor jou.

Nu is je kans om mee te werken aan A Nite of Freedom. Meld je aan voor de kennismaking op 27 oktober via een e-mail naar rene@nnt.nl

nite flyer eerste pagina

nite flyer

PDF: Flyer a nite of freedom

Lees hier de privacyverklaring website GGMD. Ook te bekijken in Nederlandse Gebarentaal.