Gevolgen van hoorproblemen

Een hoorprobleem kan uw dagelijks leven helemaal op zijn kop zetten. Veel gehoorde klachten zijn: oververmoeidheid, nergens energie voor hebben en zich slecht kunnen concentreren.

Eenzaamheid

Een gesprek volgen kost mensen met een hoorprobleem vaak veel energie. Ze kunnen daardoor gesprekken uit de weg gaan. Ze raken in zichzelf gekeerd en lopen de kans eenzaam te worden.

Depressiviteit

Hoorproblemen leiden vaak tot onbegrip van mensen en verslechterende sociale contacten. Mensen met een hoorprobleem kunnen daardoor somber, prikkelbaar of gestrest zijn. Als deze gevoelens lang blijven bestaan, kun je depressief worden. Het is goed om dan hulp te zoeken.

Verbergen van hoorproblemen

Hoorproblemen vragen om assertief gedrag. Aangeven dat je niet goed hoort, is soms moeilijk. Net doen of je het wel verstaat of zelf aan het woord blijven, is dan makkelijker. Met soms pijnlijke situaties tot gevolg.

Gevolgen voor de omgeving

Als iemand hoorproblemen heeft, heeft dat invloed op de mensen om hem of haar heen. Zij weten niet wat iemand (nog wel) hoort. Wel merken zij vaak dat degene met het hoorprobleem zich anders gedraagt. Ze gaan bijvoorbeeld niet naar verjaardagen of hebben vaker een slecht humeur. En ze kunnen minder zin hebben om samen iets leuks te gaan doen. Het is belangrijk om hierover te praten en naar creatieve oplossingen te zoeken. Dat houdt de relatie goed. GGMD kan u daarbij helpen.