De gevolgen van hyperacusis verschillen van persoon tot persoon. Hyperacusis kan het dagelijks leven van mensen helemaal veranderen. Het omgaan met geluid kan mensen uitputten. Op den duur raken ze overprikkeld, hebben nergens energie voor en kunnen zich slecht concentreren.
Angst
Omdat geluiden pijn doen, krijgen mensen met hyperacusis vaak angstklachten. Ze worden bang voor geluid. Bang om niet aan het geluid te kunnen ontsnappen, in paniek te raken en een situatie niet aan te kunnen. Als de angst te groot wordt, kan dit invloed hebben op het dagelijks leven.
Eenzaamheid
Het omgaan met bepaalde geluiden en stemmen kost mensen met hyperacusis vaak veel energie. Ze kunnen daardoor contact met anderen gaan vermijden. Ze kunnen zich in zichzelf terugtrekken en eenzaam worden.
Depressiviteit
Soms voelen mensen met hyperacusis zich zo machteloos dat zij zich hulpeloos gaan voelen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan als somber zijn, nergens zin in hebben, niet kunnen slapen, onrustig zijn, moeilijk kunnen concentreren en/of zich terug willen trekken. Het kan zijn dat mensen dan last hebben van een depressie.
Combinatie met andere hoorproblemen
De combinatie van hyperacusis met tinnitus komt veel voor en is extra vervelend. Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd. Mensen met tinnitus horen geluiden die anderen niet horen. Dat kan zijn bonzen, piepen, suizen, fluiten of een ander geluid.
Gevolgen voor de omgeving
Als iemand hyperacusis heeft, heeft dat invloed op de mensen om hem of haar heen. Zij merken dat degene met hyperacusis zich anders gedraagt. Ze gaan bijvoorbeeld niet naar verjaardagen of hebben vaker een slecht humeur. En ze hebben vaak minder zin om samen iets leuks te gaan doen. Het is belangrijk om hierover te praten en samen naar creatieve oplossingen te zoeken. Dit houdt de relatie goed. GGMD kan u daarbij helpen.