Gevolgen van ménière

Voor veel mensen is het leven niet meer hetzelfde als ze ménière hebben. Ze hebben niet de hele tijd last van draaiduizelingen, maar krijgen dit als aanvallen over zich heen. De duizeligheid gaat samen met hevige misselijkheid en overgeven. Ze voelen zich doodziek en kunnen alleen maar wachten tot de aanval voorbij is. Zo’n aanval kan uren duren. Soms houdt de duizeligheid in lichtere vorm enkele dagen tot weken aan. Mensen met ménière kunnen ook last hebben van tinnitus.

Eenzaamheid

Een gesprek volgen kost mensen met ménière veel energie. Door het gehoorverlies en het oorsuizen kunnen ze gesprekken gaan vermijden. Door de draaiduizelingen durven sommigen niet meer te fietsen of auto te rijden. Ze kunnen zich in zichzelf terugtrekken en eenzaam worden.

Depressiviteit

Soms hebben mensen veel moeite om met de ziekte van Ménière om te gaan. Ze kunnen klachten hebben als somber zijn, nergens zin in hebben, niet kunnen slapen, onrustig zijn, moeilijk kunnen concentreren en/of zich terug willen trekken. Het kan zijn dat mensen dan last hebben van een depressie. GGMD biedt verschillende behandelingen. Het doel van de behandeling is te leren omgaan met de ziekte en u te helpen de vervelende gevolgen ervan te verminderen, zodat u er minder last van heeft.

Gevolgen voor de omgeving

De duizelingen, de slechthorendheid en het oorsuizen vragen veel van de persoon die ménière heeft. Ze kunnen veel in bed liggen en hebben na een aanval weinig energie. Dit heeft invloed op de mensen om hen heen. Het is belangrijk hierover te praten en samen naar creatieve oplossingen te zoeken. Dit houdt de relatie goed. GGMD kan u daarbij helpen.

Opvoeden

Kinderen van mensen met ménière merken de gevolgen daarvan. De partner krijgt daardoor soms een groter aandeel in de opvoeding.