Omgaan met ménière

Er is geen standaard oplossing voor hoe u het beste kunt omgaan met ménière. Iedereen is anders.
Er zijn wel vier algemene tips:

 1. Houd uw grenzen in de gaten
  Als u een been breekt, is het duidelijk dat u zich daaraan moet aanpassen. Voor ménière is dat niet anders. U kunt bijvoorbeeld minder doen dan vóór u ménière had. Het is verstandig uw grenzen in de gaten te houden en er niet overheen te gaan. Overbelasting en oververmoeidheid zorgen namelijk voor ergere klachten.
 2. Verdeel uw energie
  Deze tip hangt samen met de vorige. Als niet veel kunt doen op een dag, gebruik uw energie dan voor de dingen die u het belangrijkst vindt. Probeer bij andere activiteiten gas terug te nemen en zo veel mogelijk rust te nemen. Ontspanningsoefeningen kunnen daarbij helpen.
 3. Leer uw ménière kennen
  Als u weet dat u ’s ochtend bijvoorbeeld minder last heeft van oorsuizen, kunt u beter dan uw activiteiten plannen. U kunt het dan kalmer aan doen als het geluid in uw hoofd erger is.
  Als u meer ontdekt over wanneer u waar het meeste last van heeft, maakt dat het omgaan met uw hoorprobleem iets makkelijker.
 4. Vraag steun aan uw omgeving
  Ménière is niet zo’n bekend hoorprobleem. En aan de buitenkant kan niemand zien waar u last van heeft. Leg daarom uit wat ménière is. Zorg dat mensen weten waar u last van heeft. Vraag de mensen in uw omgeving om steun. U heeft hun hulp nodig om te kunnen (leren) leven met ménière.

Onze hulp nodig?

Wilt u leren hoe u dit in de praktijk kunt brengen, en van lotgenoten horen hoe zij ergens mee omgaan? Doe dan mee met onze training Leven met de ziekte van Ménière. Aanmelden voor deze training of andere vormen van hulp kan via het aanmeldformulier.