Gevolgen van tinnitus

Voor veel mensen is het leven niet meer hetzelfde als ze tinnitus hebben. Dat geldt niet voor iedereen; de gevolgen verschillen van persoon tot persoon. Tinnitus kan het dagelijks leven van mensen helemaal veranderen. Het geluid van de tinnitus kan mensen uitputten. Sommige mensen kunnen ‘s nachts niet slapen van de herrie. Op den duur raken ze oververmoeidheid, hebben nergens energie voor en kunnen zich slecht concentreren.

Eenzaamheid

Een gesprek volgen kost mensen met tinnitus vaak veel energie. Ze kunnen daardoor gesprekken gaan vermijden. Ze kunnen zich in zichzelf terugtrekken en eenzaam worden.

Depressiviteit

Soms hebben mensen veel moeite om met hun tinnitus om te gaan. Ze kunnen klachten hebben als somber zijn, nergens zin in hebben, niet kunnen slapen, onrustig zijn, moeilijk kunnen concentreren of zich terugtrekken. Het kan zijn dat mensen dan last hebben van een depressie. GGMD heeft een speciaal tinnitusprogramma. Het doel van dit behandelprogramma is het voor u beheersbaar maken van de gevolgen van tinnitus.

Combinatie met andere hoorproblemen

Tinnitus komt vaak voor in combinatie met slechthorendheid, maar dat hoeft niet. Tinnitus komt ook voor bij horende mensen. Zij kunnen door de tinnitus wel minder goed horen.
De combinatie van tinnitus met hyperacusis is extra vervelend. Deze combinatie komt nogal eens voor. Mensen met hyperacusis kunnen niet tegen gewone geluiden. Het gerinkel van een lepeltje in een kopje kan al pijn doen aan hun gehoor.
Ook dove mensen kunnen tinnitus hebben.

Gevolgen voor de omgeving

Als iemand tinnitus heeft, heeft dat invloed op de mensen om hem of haar heen. Zij horen het geluid van de tinnitus niet, maar merken wel dat degene met tinnitus zich anders gedraagt. Ze gaan bijvoorbeeld niet naar verjaardagen of hebben vaker een slecht humeur. En ze hebben vaak minder zin om samen iets leuks te gaan doen. Het is belangrijk om hierover te praten en samen naar creatieve oplossingen te zoeken. Dit houdt de relatie goed. GGMD kan u daarbij helpen.