Beheersbaar maken van de gevolgen van tinnitus

Voor het beheersbaar maken van de gevolgen van tinnitus is geen standaard oplossing. Iedereen is anders. Er zijn wel vier algemene tips:

 1. Houd uw grenzen in de gaten
  Als u een been breekt, is het duidelijk dat u zich daaraan moet aanpassen. Voor tinnitus is dat niet anders. U kunt bijvoorbeeld minder doen dan vóór u tinnitus had. Het is verstandig uw grenzen in de gaten te houden en er niet overheen te gaan. Overbelasting en oververmoeidheid kunnen namelijk zorgen voor ergere tinnitusklachten.
 2. Verdeel uw energie
  Deze tip hangt samen met de vorige. Als niet veel kunt doen op een dag, gebruik uw energie dan voor de dingen die u het belangrijkst vindt. Probeer bij andere activiteiten gas terug te nemen en zo veel mogelijk rust te nemen. Ontspanningsoefeningen kunnen daarbij helpen.
 3. Leer uw tinnitus kennen
  Tinnitus kan zich op allerlei manieren voordoen. De geluiden, hoe hard ze zijn en de tijdstippen waarop u last heeft van uw tinnitus, kunnen door de dag heen verschillen.
  Bij veel mensen heeft de tinnitus geen vast patroon. Bij sommige mensen wel. Die hebben bijvoorbeeld ‘s ochtends minder last van het lawaai in hun hoofd. Of als ze sporten. Als u weet dat u ’s ochtends minder last heeft, kunt u beter dan uw activiteiten plannen. U kunt het dan kalmer aandoen als de tinnitus erger is.
  Een ander voorbeeld. Veel mensen met tinnitus kunnen slecht tegen grote groepen mensen. Dat vinden ze te druk. Maar er zijn er ook die het juist prettig vinden, omdat het ze afleidt van de tinnitus. Als u meer ontdekt over uw tinnitus, maakt dat het omgaan met uw hoorprobleem iets makkelijker.
 4. Vraag steun aan uw omgeving
  Tinnitus is niet zo’n bekend hoorprobleem. En aan de buitenkant kan niemand zien waar u last van heeft. Vraag de mensen in uw omgeving om steun. U heeft hun hulp nodig om uw klachten beheersbaar te houden. Leg ook uit wat tinnitus is. Om tinnitus voor anderen hoorbaar te maken, kunt u bij Stichting Hoormij de geluidsfile Zo klinkt tinnitus kopen. Bij Stichting Hoormij kunt u ook informatiefolders opvragen.

Onze hulp nodig?

Wilt u leren hoe u dit in de praktijk kunt brengen, en van lotgenoten horen hoe zij ermee omgaan? Doe dan mee met ons tinnitusprogramma Werken aan tinnitus.

Aanmelden voor dit programma of andere vormen van hulp kan via het aanmeldformulier.