Gevolgen van slechthorendheid

Slecht kunnen horen kan zorgen voor oververmoeidheid, nergens energie voor hebben en een slechte concentratie.

Misverstaan

Met meerdere mensen een gesprek voeren is vaak moeilijk. Telefoneren en tv-kijken is lastig. Hulpmiddelen zoals soloapparatuur of een ringleiding kunnen helpen. Het kan ook helpen als u anders leert communiceren. Bijvoorbeeld door spraakafzien of NmG (Nederlands ondersteund met gebaren).

Eenzaamheid

Een gesprek volgen kost slechthorenden veel energie. Ze maken daardoor soms geen contact meer met andere mensen. Ze zijn vaker alleen en lopen de kans eenzaam te worden.

Opkomen voor jezelf

Met horenden contact houden op het werk, op school of privé, gaat niet vanzelf. Elke keer zeggen dat je slechthorend bent en uitleggen hoe de communicatie daarop aangepast moet worden, is niet voor iedereen makkelijk. Een assertiviteitstraining en individuele begeleiding kunnen helpen.

Depressiviteit

Slechthorende mensen hebben soms last van onbegrip, moeizame sociale contacten en gebrek aan energie. Ze kunnen klachten hebben als somber zijn, nergens zin in hebben, niet kunnen slapen, onrustig zijn, moeilijk kunnen concentreren of zich terugtrekken. Het kan zijn dat zij dan last hebben van een depressie. Het is goed om dan hulp te zoeken.

Verslaving

Mensen kunnen alcohol, drugs of medicijnen gebruiken om zich prettiger te voelen. Of ze gaan gokken. Als iemand dit steeds meer, vaker en vroeger op de dag nodig heeft, kan diegene verslaafd raken. GGMD kan dan helpen.

Gevolgen voor de omgeving

Slechthorendheid kan invloed hebben op de omgang met andere mensen. Horende mensen merken bijvoorbeeld dat de slechthorende niet naar verjaardagen wil of vaker een slecht humeur heeft omdat hij of zij vermoeid is. Daardoor hebben ze soms ook minder zin om iets leuks te gaan doen. En horende partners of familieleden kunnen het zwaar vinden om steeds te moeten vertalen tussen de slechthorende en horenden. Het is belangrijk om hierover te praten en naar creatieve oplossingen te zoeken. Dit houdt de relatie goed. GGMD kan u daarbij helpen.